Hotel Op Diek Texel - Over Den Hoorn, de Razende bol en verhalen van vroeger
Hotel Op Diek Texel
Boek direct bij ons en ontvang 5% korting.

Wát? Was Texel ooit geen eiland?

In en rond Den Hoorn op het oudste deel van Texel (ja, daar vindt u ook ons hotel Op Diek), liggen schitterende verhalen uit vervlogen tijden verborgen. We hebben hier omheen een fantastisch arrangement samengesteld. We delen alvast een paar anekdotes. Wist u bijvoorbeeld dat Texel ooit geen eiland was?

Tot 1170 was Texel een soort van langgerekte plak grond aan de kop van Nederland. Als u dit moeilijk vindt voor te stellen, moet u voor de grap vanaf de voorkant van de Teso-boot eens links en rechts vaargeul het Marsdiep in kijken. Dit snelstromende stuk zee van zo’n 6 kilometer breed was er pak hem beet 900 jaar geleden niet. Toen kon je vanaf Den Hoorn, zo hup, het paardenpad pakken richting de rest van Nederland. Een boot nemen was nog niet nodig. Het excuus, ‘sorry jongens, ik moet ervandoor want ik wil de laatste boot halen’, gold toen nog niet.

Fascinerende Razende Bol

Terwijl wij met elkaar al flink wat jaren genieten van het eilandleven en het gevoel hebben dat we onze zorgen met een luide schreeuw overboord kunnen ‘mieteren’ als we op de veerboot stappen, gebeurt er onder onze ogen iets fascinerends. In de eilandwateren bij de zuidpunt van Texel kruipt er een zandplaat heel stiekem steeds dichter naar ons toe. Geluidloos. Bijna onheilspellend. Officieel heet deze zandbank Noorderhaaks. Texelaars noemen deze roerige, ongerepte plaat waar zeehonden hun jongen baren en vogels tot rust komen, de Razende Bol.

Staat het eilandleven op de tocht door een…. zandplaat die zich met 100 meter per jaar verplaatst…?

Moeten we ons zorgen gaan maken over onze status als eiland? De meningen zijn verdeeld. Een eeuw geleden lag op de plaats waar nu de Razende Bol ligt, een andere plaat met de naam Onrust. Deze groeide begin 1900 al aan Texel vast. Echter, toen was de stroomsnelheid van het Marsdiep die veel invloed heeft op de Razende Bol, nog niet zo groot. Stel, het gebeurt: gaan we dan toezien hoe we langzaam degraderen tot een schiereiland, of gaan wij mensen ingrijpen…? We zullen zien. Maar spannend blijft het wel.

 

poel-den-hoorn-texel

Honderden jaren geleden was deze weel (een watertje dat achterbleef nadat het kolkende water zich terugtrok) één grote kabbelende zee, die tegen de achtergevel van Op Diek aanklotste. Wat gaat de stijgende zeespiegel en de steeds dichterbijschuivende Razende Bol ons de komende jaren brengen…?

Vloedlijnen, vloedpalen en koeien in het water

Als u fietsend rond Den Hoorn uw ogen de kost geeft, ziet u overal dijkjes het landschap doorkruisen. Terwijl de zee allang verstopt ligt achter een oude, degelijke duinenrij. Waarom deze dijken? Nou, honderden jaren geleden klotste het zeewater hier gewoon nog tegenaan en ging Den Hoorn gebukt onder het wassende water. Stukje bij beetje en verdeeld over een paar honderd jaar, hebben volhardende Hoornders in totaal 28 delen van het huidige Texel ingepolderd. Vandaar die wirwar aan verschillende dijkjes dus.Achter de dijkjes en duinen was het bij storm nog steeds oppassen geblazen. Zo heeft Opdiek (uit 1739 en liggend Op de Dijk dus) vaak aardig te lijden gehad onder het onrustige zeewater. Toen het nog geen hotel, maar een boerderij met woonhuis was, stonden de koeien regelmatig met hun poten in het water.Wil je beeld krijgen bij de vloedlijnen van de zee? Dan is het leuk om de vloedpalen van Den Hoorn eens allemaal onder de loep te nemen. Elke paal staat voor de grens die de zee ooit denkbeeldig trok. En in 1290 lag die dus aan de voet van Den Hoorn… Dat heeft de bewoners bij onrustig weer heel veel slapeloze nachten opgeleverd.

 

vloedpaal-texel

Dit is zo’n paal die de plek tot waar de zee ooit kwam, markeert. In het landschap in en rond Den Hoorn vind je een aantal van deze palen. Een rondwandeling waard.Leuk detail: voordat wij in 1990 Op Diek kochten en er een hotel van maakten, ging een twintigtal bewoners ons voor. Over deze ontzettend leuke bewonersgeschiedenis vertellen we eind mei in onze blog meer.

 

havensluis-texel

Ooit, ergens in de vijftiende eeuw, stond bij deze in ere herstelde havensluis eens een uit Engeland gevluchte koning. Kunt u zich voorstellen dat deze kreek ooit een baai was, waar de schepen aanmeerden? 

meertjes

 

Boek nu een duik in de waterrijke Hoornder geschiedenis

  • Twee overnachtingen met ontbijt in hotel Op Diek (geen zorgen, u houdt droge voeten).
  • Excursie rond Den Hoorn. Van het ontstaan van Den Hoorn, via de VOC-tijd naar de band met het zeewater. Tijdens de excursiepauze kunt u genieten van een lunchpakket van ons.

Om het Hoornder Arrangement direct online te boeken klik hier.


FaLang translation system by Faboba

Beoordelingen van gasten

Hotel Op Diek

Overnachten in een sfeervol hotel op Texel waar je geniet van het eilandleven. Heerlijk ontspannen na een dagje strand, fietsen of wandelen in een hotel met karakter. Boek je kamer rechtsreeks en ontvang 5% korting.

 

Tel. (0222) 319 262
E-mail:

Facebook Google + Nieuwsbrief