Hotel Op Diek Texel - Blog
Hotel Op Diek Texel
Boek direct bij ons en ontvang 5% korting.

Leuke verhalen over hotel Op Diek Texel

Wij zeggen hier wel eens tegen elkaar: als de muren van Hotel Opdiek Texel konden praten, dan zouden we de hele dag verhalen ingefluisterd krijgen. Het pand is 276 jaar oud en wij, mijn vrouw Jeannette en ik, zijn sinds 1990 eigenaar. In de 25 jaar dat wij hier onze gasten ontvangen, hebben we veel leuke vragen en opmerkingen van hen gekregen. De leukste hebben we voor je verzameld. Oh ja en we delen nog een paar fantastische foto?s en weetjes uit het rijke verleden van Opdiek. We hopen dat je ervan geniet!

In april 2008 publiceerde Maarten ?t Hart, een historicus uit Den Hoorn die ons ook voor de vorige blog al fietsend van fantastische verhalen voorzag, een lijst met alle bewoners van Op Diek.

Een aantal leuke feiten uit de bewonersgeschiedenis van Op Diek

  • Wij blijken de 22e eigenaren van Opdiek te zijn! De allereerste bewoners waren de boer Cornelis Tarweboer en zijn gezin. Uit het lijstje maak ik op dat hij niet veel nodig had om zijn werk als boer te doen: de zakelijke inventaris van de boerderij telde een wagen, kar en paard.
  • De boerderij kostte ooit 800 gulden. Voor dat bedrag kun je nu omgerekend, als je geluk hebt, een week in een zespersoons bungalow op Landal Greenparcs verblijven. In 1963 werd de boerderij via een publieke veiling verkocht aan een dame. Ze betaalde er iets meer dan 10.000 gulden voor.
  • De boerderij wisselde door allerlei herindelingen tien keer van huisnummer. In 1961 kreeg het - toevallig - huisnummer 10. Tot begin jaren ?60 liepen in wat nu onze lobby en bar is, nog koeien, schapen en paarden rond. In 1966 verbouwde de nieuwe eigenaar het tot een hip pension. In 1990 namen Jeannette en ik het over en verbouwden we het tot een hotel.

 

paard en wagen
De hele dag het geklepper en geratel van paard-en-wagen door de straten, kun je het je voorstellen? Op de achtergrond van deze foto zie je de stolp in zijn functie van boerderij.


gezin
Wat zou het gezin op deze foto, heel streng kijkend doen ze hun best om stil te staan voor de foto, vinden van het huidige selfie-tijdperk? En wat ik me afvraag: waarom staan ze zo ongezellig ver bij elkaar vandaan?

Doorgeslagen eighties retro en leuke voorvallen

Natuurlijk hebben wij onze eigen geschiedenis ook samengevat. In fotoboeken. En in onze hoofden. Hieronder vind je één van de meest treffende foto?s uit ons verbouwingsfotoboek. Zo zag het er kort voordat wij startten met de verbouwing, uit. Laten we de stijl subtiel beschrijven als ?totaal doorgeslagen eighties retro?. ? Op de foto rechts zie je hoe onze nieuwe loungehoek eruit ziet. Over 30 jaar halen de nieuwe eigenaren hiervoor vast hun neus op. Zo gaan die dingen.

zitje
paar en wagen

Nog iets, uit onze recente geschiedenis. We hebben de laatste 25 jaar veel leuke dingen meegemaakt met onze gasten. En grappige voorvallen beleefd. Vragen beantwoord. Hieronder hebben we vier leuke ervaringen op rij gezet:

1. Is hier een Mac Donalds?

We verguizen de keten al jaren. En de omzet van deze eetfabriek schijnt de afgelopen vijf jaar drastisch gedaald te zijn. Toch kiezen we vaak de veiligheid van deze eenheidsworst, als we even klaar zijn met het lokale eten. Deze vraag krijg ik ongeveer 12 keer per jaar: is hier eigenlijk een Mac Donalds? Nee. De dichtstbijzijnde vind je in Den Helder. Hierdoor is het smakeloze eten van de Mac het favoriete troostvoer voor Texelaars die de boot missen. Dat gebeurt gelukkig niet zo vaak.

2. Wat is de RAL-kleur van zand?

Kleuren, geuren, smaken. Mensen die hier verblijven, zijn vaak zo intens gelukkig, dat ze dat op allerlei manier mee naar huis willen nemen. Een gast vroeg me laatst naar de RAL-kleur van het Noordzeestrandzand. Want ze wilde de heerlijke herinnering aan de zomerdagen die ze daar sleet, graag op de muren van haar slaapkamer smeren. Ehm. Die moest ik even Googlen. Ik ontdekte dat het antwoord hierop nog niet zo eenvoudig is, maar ik was wel weer veel kennis rijker: check hier het zandtapijt waarop ik stuitte.

3. Hoe krijg ik die Texelse geur mee naar huis?

Het strand na een warme dag. De dieselgeuren van kotters in Oudeschild, vermengd met de geur van versgebakken vis (?). Sinds kort telt het eiland ook een luchtje. En kunnen we alle gasten die vragen hoe ze de geur van Texel mee naar huis kunnen nemen, blij maken. Er is namelijk een Texels parfum. TX365 heet het. De makers beweren dat het alle heerlijke geuren die je hier al fietsend opsnuift in zich heeft - er gaat een verhaal dat er in elke liter een schapenkeuteltje is verwerkt.

4. Wat is De Cocksdorp ver!

Richting het meest Noordelijke dorp van Texel, De Cocksdorp, heb je hier dankzij de zuidwestenwind altijd het windje in de rug. Waar ik gasten altijd voor waarschuw, is de terugreis: dan heb je na een lange, intensieve dag namelijk, je voelt hem al, wind tegen. En dan is 17 kilometer voor een ongeoefende fietser ver. Ik heb ooit twee Duitse gasten behoed voor een slopende tocht richting het noorden. Ze wilden, met hun dochtertje van zes die al klaarstond met haar fietsje, net wegrijden. Ze kozen bij de fietsverhuurder Vermeulen uit Den Hoorn voor een kinderzitje en een veilig tochtje naar Den Burg (6 kilometer).

 

Verrijk je onze geschiedenis binnenkort weer met een bezoek? We hebben nog een leuk arrangement voor je samengesteld. Dat vind je hiernaast.

 

Hartelijke groet, Sidny

meertjes

 

Boek nu een duik in de waterrijke Hoornder geschiedenis

  • Twee overnachtingen met ontbijt in hotel Op Diek (geen zorgen, u houdt droge voeten).
  • Excursie rond Den Hoorn. Van het ontstaan van Den Hoorn, via de VOC-tijd naar de band met het zeewater. Tijdens de excursiepauze kunt u genieten van een lunchpakket van ons.

Om het Hoornder Arrangement direct online te boeken klik hier.


FaLang translation system by Faboba

Beoordelingen van gasten

Hotel Op Diek

Overnachten in een sfeervol hotel op Texel waar je geniet van het eilandleven. Heerlijk ontspannen na een dagje strand, fietsen of wandelen in een hotel met karakter. Boek je kamer rechtsreeks en ontvang 5% korting.

 

Tel. (0222) 319 262
E-mail:

Facebook Google + Nieuwsbrief